Κοινή ιδιότητα της παιδικής ηλικίας είναι η μη ανεπτυγμένη ικανότητα έκφρασης με λεκτικά μέσα. Σήμερα γνωρίζουμε και μέσω ερευνών την αξία της θεραπείας για το παιδί ξεκινώντας από τη προσχολική ηλικία ακόμη, με πολλαπλά οφέλη. Η ψυχοθεραπεία παιδιών έχει στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου όπου το παιδί μαθαίνει να εκφράζεται με ποικιλία μέσων και τρόπων ώστε να ανακουφίσει δυσφορικά συναισθήματα που εσωτερικεύονται και δεν βρίσκουν τρόπο να γίνουν λέξεις. Το θεραπευτικό κλίμα συνδιαλλαγής θα εμπλουτίσει τους τρόπους σύνδεσης του παιδιού, θα το βοηθήσει να επεξεργαστεί τα συναισθήματα του ώστε να εκφράζεται ανακουφιστικά με συμπεριφορές ευνοϊκές για το ίδιο. Παράλληλα, δίνεται έδαφος για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν αναπτυξιακών δυσκολιών και αντιμετώπιση τους.
Η ψυχοθεραπεία εφήβων έχει σκοπό να ενισχύσει τους εφήβους στη μεταβατική περίοδο ζωής που διανύουν η οποία εμπεριέχει έντονες μεταβολές και επώδυνη ανησυχία. Η θεραπευτική σχέση προσφέρεται για την επεξεργασία των έντονων βιωμάτων, την αναδόμηση των σχεσιακών τρόπων τους οποίους δυσκολεύονται να ελέγξουν, τη διαπραγμάτευση όσων ζητημάτων τους προβληματίζουν εμποδίζοντας την ικανοποίηση από τη καθημερινότητα. Μαζί με τη θεραπεύτρια θα ανακαλύψουν νέες προοπτικές και θα ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση τους αποδίδοντας προσωπικό νόημα στα θέματα που τους δυσκολεύουν.
Στο θεραπευτικό περιβάλλον πρέπει να υπάρχει η ελευθερία να εκφράζεται το παιδί ή ο έφηβος νιώθοντας ασφάλεια ότι όσα λέγονται διασφαλίζονται από το επαγγελματικό απόρρητο. Η θεραπεία διέπεται από τη τήρηση του απορρήτου το οποίο παύει να ισχύει μόνο σε περιπτώσεις που ενέχει κίνδυνος για το έφηβο και σε καμία άλλη περίπτωση. Η καλή συνεργασία των γονέων είναι καθοριστική για ένα θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση σε σταθερή μέρα και ώρα προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα και προβλεψιμότητα στο πρόγραμμα του παιδιού ή του εφήβου.